Search Options

- (EUR)
Select
Close
Reset

Our art depot is currently moving from the Cateringweg 11 in Schiphol to C. de Haasweg in Bilthoven.

Our webshop will be available again beginning of October 2019.

Our apologies for any inconvenience.

Walter Dahn

Hij is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de kunststroming Nieuwe Wilden: Walter Dahn. De Duitse kunstschilder, fotograaf en musicus, geboren in 1954 te Sankt Tönis, heeft een voorliefde voor de vermenging van culturele contexten, die tot uiting komt in zijn sculpturen, objecten, schilderijen, tekeningen, foto’s en video’s.

In 1971 ging Dahn aan de Staatliche Kunstakademie Düsseldorf studeren om in contact te komen met de Duitse beeldende kunstenaar Joseph Beuys. Zijn wens kwam uit. Als zeventienjarige werd Dahn toegelaten tot de Beuys-Klasse en mocht hij zijn eerste werken, bestaande uit uiteenlopende beeldende vormen en technieken, exposeren in het legendarische lokaal 19 van Beuys aan dezelfde academie.

Bij verschillende kunstenaarscollectieven en –groepen heeft Dahn zich gedurende zijn carrière aangesloten. Zo maakte hij van 1979 tot 1982 deel uit van het geruchtmakende collectief Mülheimer Freiheit, waar ook onder meer Hans Peter Adamski en Peter Bömmels lid van waren. De naam van de Mülheimer Freiheit, waarmee Dahn zijn eerste bekendheid verwierf in de Torhaus Galerie te Göttingen, is afgeleid van de straat Mülheimer Freiheit te Keulen, waar de jonge kunstenaars een ateliergebouw deelden. Ook toonde het kunstcollectief in 1980 tezamen in de internationale galerie van Paul Maenz onder de titel ‘Mülheimer Freiheit & interessante Bilder aus Deutschland’.

Omstreeks 1981 sloot Dahn zich aan bij de kunststroming Nieuwe Wilden. Samen met zijn collega’s toonde hij zijn werk in het Groninger Museum onder de naam Frans Haks. Toentertijd werden ze in Nederland eerst vertegenwoordigd door galerie Helen van der Meij, maar later door de galerie van Riekje Swart in Amsterdam. Nogmaals exposeerde Dahn in het Groninger Museum, in 1984, maar toen met de Duits-Tsjechische kunstschilder Dokoupil. Hun tentoonstelling heette ‘Dahn & Dokoupil, Dusch- & Afrikabilder’.

De samenwerking met Dokoupil zette voort toen ze van 1983 tot 1984 een docentschap vervulden aan hun vroegere kunstacademie. Ook werkte Dahn tot 1984 met de kunstschilder samen aan ‘Gemeinschaftsbilder’, gemeenschappelijke schilderijen.

Bij onder meer het Centraal Museum Utrecht, de Tate Modern in Londen en het Stedelijk Museum te Amsterdam heeft Dahn zijn werk tentoongesteld. Het Groninger Museum in Groningen en het Museum Boijmans Van Beuningen vertegenwoordigen de kunst van Dahn in hun collecties. Het Van Abbemuseum in Eindhoven organiseerde in 1987 een overzichtstentoonstelling van Dahns schilderijen en sculpturen. Van 2003 tot 2004 was zijn werk te zien tijdens de expositie ‘Obsessive Malerei – Ein Rückblick auf die Neuen Wilden’ in Karlsruhe. Sinds 1996 geeft Dahn, die momenteel woont en werkt in Keulen, les aan de Hochschule für Bildende Künste Braunschweig. Naast zijn werk als kunstenaar en docent, publiceert hij sinds 1981 zijn eigen muziek binnen de projecten ‘Die Partei’, ‘Die Hornissen’, ‘#9 Dream’ en ‘Slinky Gym School’.

http://dewitteraaf.be/artikel/detail/nl/3748

http://artfacts.net/en/artist/walter-dahn-259/profile.html

http://www.galeries.nl/index3.html

Not Just Another Canvas on the Wall