Search Options

- (EUR)
Select
Close
Reset

Our art depot is currently moving from the Cateringweg 11 in Schiphol to C. de Haasweg in Bilthoven.

Our webshop will be available again beginning of October 2019.

Our apologies for any inconvenience.

Rob van Koningsbruggen

Rob van Koningsbruggen, geboren in 1948 te Den Haag, studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en de Vrije Academie in Den Haag. Zijn oeuvre bestaat uit schilderijen, tekeningen en kunstbreisels. Tegenwoordig woont en werkt de kunstenaar in Den Oever, Noord-Holland.

Van Koningsbruggen schildert in de abstracte stijl, maar het is moeilijk om hem in te delen bij een bepaalde kunstgroepering. Hij verwierf in de jaren '70 veel bekendheid als informeel kunstenaar met zijn geschoven schilderijen. Voor het vervaardigen van deze schilderijen zette hij verf op een doek, en schoof daar een tweede doek overheen. Als gevolg van het gebruik van deze techniek verkregen beide doeken evenwijdige banen van verf. Van Koningsbruggen presenteerde de doeken veelal in een twee- of vierluik. Deze informele kunstwerken ontstonden anoniem; het persoonlijke handschrift van de schilder is niet goed te traceren. Ook maakte hij destijds werken met abstracte vormen of triviale teksten, die hij herhaalde totdat er structuren en patronen ontstonden.

Alhoewel Van Koningsbruggen in de jaren '70 maar een beperkt aantal kleuren toepaste, werkte hij in de jaren '80 veel bewuster met kleur. Hij deed onderzoek naar kleurmenging, en het resultaat hiervan. De kunstenaar maakte gebruik van de kleurcirkel en ontwikkelde er zelf ook een. Van Koningsbruggen werd zodoende een bewuste colorist. De kunstwerken uit deze periode hebben felle, sprankelende kleuren en een vrije vormentaal. Harmonie, composities en de regels van de academie vermeed hij in zijn werken.

Schilderijen die de kunstenaar recentelijk heeft gemaakt, weergeven veelal eenvoudige vormen, zoals een cirkel, rechthoek of trechter. Naast het maken van schilderijen en tekeningen heeft Van Koningsbruggen zijn driedimensionale tekeningen vertaald naar breiwerk.

Van Koningsbruggen heeft zijn kunst geëxposeerd in het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam en het Gemeentemuseum Den Haag. Zijn werk is vertegenwoordigd in de collecties van instellingen, bedrijven, particulieren en musea, waaronder het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, de Stadsgalerij Heerlen en het Stedelijk Museum Schiedam.

Not Just Another Canvas on the Wall