Search Options

- (EUR)
Select
Close
Reset

Our art depot is currently moving from the Cateringweg 11 in Schiphol to C. de Haasweg in Bilthoven.

Our webshop will be available again beginning of October 2019.

Our apologies for any inconvenience.

Lee Jaffe

Lee Jaffe, opgegroeid in New York, is een veelzijdig kunstenaar. Zijn oeuvre bestaat uit fotografie, schilderkunst en beeldhouwwerk. Daarnaast is hij performer, mondharmonicaspeler en filmmaker.
Jaffe studeerde Literatuur, Kunstgeschiedenis en Filosofie aan de Pennsylvania State University. Na het voltooien van zijn studie, vertrok Jaffe naar Brazilië. Hij heeft in dit land erg veel sculpturen, aardewerken en conceptuele werken gemaakt. Ook begon hij hier met het maken van experimentele films.
Echter, in 1971 ging Jaffe terug naar New York. Hij is daar verdergegaan met het maken van films en muziek. Een jaar later, in 1972, ontmoette hij Bob Marley in een hotel in New York. Ze maakten samen muziek, waarbij Jaffe de mondharmonica speelde. Datzelfde jaar ging de kunstenaar met Marley mee naar Jamaica. Alhoewel hij daar oorspronkelijk maar twee weken zou verblijven, is hij er uiteindelijk vijf jaar gebleven. In Jamaica woonde Jaffe samen met Marley en speelde hij drie jaar lang met hem en zijn band the Wailers. Zodoende speelt Jaffe de mondharmonica op het album ‘Natty Dread’. De kunstenaar was manager van de band en heeft onder andere hun tours door Noord-Amerika georganiseerd. Gedurende zijn periode in Jamaica heeft Jaffe veel foto’s gemaakt die een duidelijk beeld geven van de sfeer daar en zijn leven met de muzikanten. Veel van deze foto’s zijn later op groot formaat afgedrukt. Hij vindt het fijn om foto’s digitaal te printen, omdat dit hem in staat stelt om verschillende typen papier, met verschillende texturen, als ondergrond te gebruiken.
In 1977 ging Jaffe terug naar New York. Zijn focus ging van muziek naar kunst. Hij fotografeerde veel en begon in 1983 met schilderen. Zijn schilderijen maakte hij vaak in de abstracte, expressieve stijl. In zijn kunstwerken heeft Jaffe verschillende problemen verbeeld, zoals de uitbuiting van zwarte artiesten, de wreedheid van de bontindustrie en de relatie van de Indianen met hun natuurlijke leefomgeving.
De kunst van Jaffe is wereldwijd geëxposeerd, waaronder in het Moderna Museet in Stockholm, het Irish Museum of Modern Art te Dublin, de M+B Gallery in Los Angeles en de Ikon Gallery in Birmingham. Momenteel woont Jaffe in Los Angeles. Tot vandaag de dag produceert hij films en muziek, voor onder anderen Joe Higgs, The Wailing Souls en Barrington Levy, en maakt hij grootschalige schilderijen. De kunstenaar heeft het boek ´One Love: Life with Bob Marley and the Wailers´ geschreven, dat in 2003 gepubliceerd werd. Ook heeft Jaffe recentelijk een boek uitgebracht met daarin een overzicht van zijn foto’s en teksten van de afgelopen decennia.

Not Just Another Canvas on the Wall