Search Options

- (EUR)
Select
Close
Reset

Due to maintenance work, our website is currently unavailable. We apologize for the inconvenience.

Hugo Kaagman

De enige echte Stencil King is hij: Hugo Kaagman. De levensgrote sjablonen die de kunstenaar, geboren in 1955 te Haarlem, eind jaren ’70 vervaardigde, maakten hem tot één van de grote pioniers van de wereldwijde street art-beweging. Zijn werk, met name zijn Delfts blauwe creaties, is een mengeling van het Westerse en het niet-Westerse, het moderne en het avant-gardistische en het spottende en het respectvolle.

Nadat Kaagman van 1973 tot 1976 sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam had gestudeerd, maakte hij deel uit van een creatieve groep binnen de Amsterdamse punk- en kraakbeweging. Samen met vriendin Diana Ozon en graffitiartiest Dr. Rat richtte hij het fanzine de Koekrant en de punkclub DDT666 op. Toentertijd schilderde de kunstenaar een zebramotief op kraakpanden in de Sarphatistraat te Amsterdam, waar Kaagman woonde. De gebouwen die door hem gedecoreerd zijn, heten sindsdien ‘Zebrapanden’.

Begin jaren ’70 was Kaagman al actief als graffitikunstenaar. Zo spoot hij destijds op de muren van het Rijksmuseum een eigen versie van het ‘Melkmeisje’ van Vermeer. Wellicht leidde deze creatie tot zijn eerste officiële opdracht in 1983; de gemeente Amsterdam vroeg aan hem of hij een graffitikunstwerk wilde maken op een wand bij de Waterloopleinmarkt. Voor dit werk liet Kaagman zich inspireren door zijn verschillende reizen naar Marokko en Senegal. Oosterse decoratiepatronen combineerde hij met oud-Hollandse ambachtelijke kunst: Delfts blauw. Door onder meer de creatie ‘Shocking Blue’ werd het Delfts blauw zijn handelsmerk.

De muurschilderingen en schilderijen die Kaagman de laatste jaren maakt, worden gecreëerd met een airbrush. Voorheen gebruikte hij spuitbussen. Symmetrie en de herhaling en spiegeling van beeldelementen, die zijn ironische commentaar op politieke en hedendaagse gebeurtenissen uiten, zijn essentieel in zijn creaties.

Na een grote opdracht van de luchthaven Schiphol – het beschilderen van een 65 meter lange wand – volgden talloze andere grote opdrachten, zoals de ingang van het Tropenmuseum in 1987, een muurschildering voor het nieuwe Nederlandse consulaat in Sint-Petersburg in 1998 en negentien vliegtuigen van British Airways. Twee van zijn belangrijkste projecten zijn de Stadshaard in Enschede en het nieuwbouwproject De Meridiaan in Almere.

Bij onder meer het Dordrechts Museum, het Museum Het Prinsenhof te Delft en het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft Kaagman zijn werk getoond. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en particulieren. De kunstenaar heeft voor Bosnië-Herzegovina, de Nederlandse Antillen, Japan, Athene, Griekenland en Rusland creaties vervaardigd. Als enige Nederlandse afgevaardigde werd Kaagman uitgenodigd voor de door Banksy en Tristan Manco georganiseerde Cans Festival in 2008. Tegenwoordig woont en werkt de kunstenaar in Amsterdam.

http://www.kaagman.nl/Blue%20Paintings%20web/index.htm

http://www.galeries.nl/index3.html

http://www.lebowskipublishers.nl/auteur/Hugo-Kaagman-A2034.html

Not Just Another Canvas on the Wall