Search Options

- (EUR)
Select
Close
Reset

Henk Tas

Henk Tas, geboren in 1948 te Rotterdam, bracht zijn vroege jeugd door in Canada. Hier kwam hij voor het eerst in contact met popmuziek: een inspiratiebron waar hij tot vandaag de dag nog fanatiek uit put en die er na zijn tijd op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam (1966 – 1972) voor zou zorgen dat hij doorbreekt als beeldend kunstenaar.

Hoewel getraind in vrij tekenen en schilderen, besloot Tas na de academie de weg van de fotografie in te slaan. Hij begon te experimenteren met geënsceneerde fotografie, die in de jaren '80 zijn hoogtepunt beleefde. Met zijn camera als penseel creëert hij werken gebaseerd op pop- en rockmuziek. De geënsceneerde foto's, door Tas zelf 'toverfotografie' genoemd, vertonen stillevens die de ene keer eenvoudig te begrijpen zijn en andermaal meerdere verhalen in één herbergen. Voor zijn taferelen gebruikt de kunstenaar onder andere speelgoed, plastic figuurtjes, hoeden, instrumenten en lampen, welke hij in zijn atelier tot een interessante compositie verwerkt.

Naast foto's maakt Tas ook zeefdrukken en mozaïeken en heeft hij diverse publicaties op zijn naam staan. De mozaïeken, die in groot formaat zijn, bevatten teksten die ontleend zijn aan liedteksten van bekende pop- en rockmuzikanten. Ongeacht de aard van het kunstwerk, de verwijzing naar popmuziek staat dus altijd centraal.

De werken van Tas zijn regelmatig in het binnen- en buitenland te zien. Zo is zijn kunst geëxposeerd in de Govinda Gallery in Washington D.C., de Exponera Fotogalleri te Malmö en de Galerie Baudelaire in Antwerpen. Daarnaast maakt zijn oeuvre deel uit van de collectie van onder andere het Centre Pompidou te Parijs, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam. In 1991 ontving Tas de Erfurt Prijs van Kodak. Naast zijn werk als kunstenaar, is Tas ook actief als curator.

Not Just Another Canvas on the Wall