Search Options

- (EUR)
Select
Close
Reset

Due to maintenance work, our website is currently unavailable. We apologize for the inconvenience.

Francesco Caraccio

Francesco Caraccio, geboren in 1950 te Maruggio, Italië, heeft van 1963 tot 1972 in Frankrijk en België gewoond. In die periode heeft hij gestudeerd aan de Royal Academy of Fine Arts in Brussel. Momenteel woont en werkt de kunstenaar in Milaan.

Caraccio maakt schilderijen met gemengde technieken op papier. Daarnaast is hij in 1974 is ook begonnen met het maken van beeldhouwkunst. Doordat de kunstenaar verschillende stijlen hanteert, behoort hij niet tot een bepaalde groep of stroming. Dat is ook niet zijn doel. Het gros van zijn werken is vervaardigd in de figuratieve, expressionistische stijl. Echter, Caraccio heeft ook creaties gemaakt die gerekend kunnen worden als abstract-expressionistisch. Vooral van 1985 tot 1996 creëerde hij kunstwerken met daarop abstracte, sierlijke en ongrijpbare vormen in sprankelende kleuren.

De mens speelt de hoofdrol in veel van de figuratief expressionistische werken van Caraccio. Veel van zijn schilderijen geven portretten van mensen weer. In deze portretten zien we zowel naturalistisch weergegeven vrouwenfiguren, als meer naar de abstracte kunst neigende gezichten, die zowel mannelijk als vrouwelijk kunnen zijn. Met zijn portretten geeft Caraccio de toeschouwer inzicht in de menselijke ziel. Dankzij het gebruik van een vermenging van pastel en gouache, hebben de werken veelal een mysterieuze sfeer.

Typerend voor zijn oeuvre is het toepassen van een soepele lijnvoering en heldere kleuren. Caraccio hanteert een zeer gevarieerd kleurgebruik: van subtiele, warme tinten naar een meer expressieve kleurschakeling. Echter, de kleuren zijn altijd in een opvallende harmonie met elkaar verweven.

Wereldwijd heeft Caraccio zijn werk geëxposeerd. In 1983 verwierf hij veel bekendheid toen hij samen met Corneille, medeoprichter van de Cobra-beweging, exposeerde in de Carbovaccio Gallery in Rome. Verder is zijn oeuvre tentoongesteld bij onder andere de Fine Arts Gallery in Rome, het Cultural Center of Contemporary Art Museum in Mexico City en het Atelier La Main D’Or in Parijs. Tevens heeft Caraccio verschillende prijzen voor zijn werk ontvangen, waaronder de Joan Miró Prijs in 1973 te Barcelona, en was hij winnaar op het concours Regione Lombardia in Milaan.

Not Just Another Canvas on the Wall