Search Options

- (EUR)
Select
Close
Reset

Due to maintenance work, our website is currently unavailable. We apologize for the inconvenience.

Dominique Chan

Dominique Chan, geboren in 1950 te Quimper, Frankrijk, heeft van 1980 tot 1985 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam gestudeerd. Momenteel woont en werkt de kunstenaar in Amsterdam.

Het oeuvre van Chan bestaat uit schilderijen, tekeningen, keramiek en sculpturen. De kunstenaar is zeer reislustig en zijn werk is geïnspireerd door de vele reizen die hij heeft gemaakt. Na het afronden van zijn studie heeft Chan studiereizen naar China gemaakt en is daar geïnspireerd door de Chinese beeldtekens, waar vorm en inhoud samenvallen. Met die inspiratie en zijn eigen Europese onderzoek naar kleur en vorm heeft hij zijn werken vervaardigd. Niet alleen China werd door Chan bezocht, maar ook Amerika, Australië en andere landen in Azië. Gedurende deze reizen heeft hij veel geleerd over de lokale culturen en heeft hierover geschreven in zijn dagboek. Zijn kunstwerken ogen zijn dagboek uit te beelden.

De schilderijen lijken doorgaans feestelijke verhalen te verbeelden. Er komen vaak mensen - vrouwen schijnen dikwijls de hoofdrol te hebben - en dieren voor in zijn werken. De figuranten in de schilderijen en portretten lijken voort te komen uit zijn herinneringen of gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens zijn reizen. Alhoewel Chan zich moeilijk laat etiketteren en een vrije schilderstijl heeft, kunnen zijn schilderijen gerekend worden tot het lyrisch expressionisme. Kenmerkend voor zijn werk is het gebruik van exuberante en expressieve kleurvlakken in combinatie met een figuratief lijnenspel. Net als de constructivisten maakt hij gebruik van kleurgroepen die in elk autonoom werk opduiken. De schilderijen zijn dynamisch, hebben een rijkheid aan details en doen vrolijk en soms chaotisch aan. Naast schilderijen creëert Chan ook tekeningen met acrylverf. In zijn kalligrafische wijze van tekenen en het gebruik van Chinese motieven kan men invloeden uit China terugvinden.

De geschilderde keramische werken en de gefiguurzaagde houten sculpturen van Chan hebben dezelfde thema's en onderwerpen als zijn schilderijen. Vrouwen en dieren, geïnspireerd door zijn reizen, hebben wederom de hoofdrol. De werken zijn druk beschilderd en hebben vrolijke, expressieve kleuren.

Wereldwijd heeft Chan zowel solo als in groep geëxposeerd. Zijn werk bevindt zich in publieke en private kunstcollecties, van onder andere het Ministerie van Justitie, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Nationale Nederlanden.

Not Just Another Canvas on the Wall