Search Options

- (EUR)
Select
Close
Reset

Our art depot is currently moving from the Cateringweg 11 in Schiphol to C. de Haasweg in Bilthoven.

Our webshop will be available again beginning of October 2019.

Our apologies for any inconvenience.

Cees Kortlang

Kunstenaar Cees Kortlang, geboren in 1926 te Harderwijk, heeft na het afronden van de HBS aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag gestudeerd, waar hij het hoofdvak tekenen volgde.

Het gros van het werk van Kortlang bestaat uit schilderijen, etsen en gouaches, maar heeft hij ook litho's, inkttekeningen en collages gemaakt. Kenmerkend voor zijn oeuvre, zijn zijn 950 unieke etsen, die hij heeft vervaardigd door de etsplaat zelf te bewerken. Hij tekent dus niet alleen op de platen, maar hij snijdt ze ook in stukken en combineert deze. Daarnaast varieert hij met de bijtingstijd van het zuur. De etsen uit zijn beginjaren zijn voornamelijk zwart, maar sinds 1966 is Kortlang met kleur gaan experimenteren. Ook drukt hij, sinds de jaren '80, veel verschillende etsen in verscheidene combinaties over elkaar. Zijn werken uit de jaren '90 kenmerken zich door de roze en lichtblauwe contouren die de vormen omlijnen. De creaties hebben hierdoor een schilderachtig karakter.

Voor het maken van zijn 350 schilderijen maakte Kortlang gebruik van olieverf op doek. Hij combineerde voor sommige creaties olieverf met andere materialen, zoals stof, gaas en zand. In de jaren '50 maakte Kortlang vooral figuratieve werken; hij schilderde landschappen, stillevens en dorpsgezichten. Sinds 1958 is hij begonnen met het creëren van abstracte werken. Kortlang heeft in deze periode ook veel schilderijen gemaakt die gebaseerd zijn op zijn etsen; soms louter geïnspireerd door de kleur of vorm of zo nu en dan in precisie nagetekend. In de jaren '80 experimenteerde hij meer met het gebruik van gewaagde kleurcombinaties, en na de jaren ’90, toen hij voornamelijk voor primaire kleuren koos, creëerde Kortlang hoofdzakelijk vormen met schilderachtige contouren.

Ook heeft Kortlang gouaches gemaakt. Dat zijn schilderijen die voorzien zijn van dekkend waterverf, waardoor de ondergrond niet meer zichtbaar is. Ook deze werken kunnen gerekend worden tot de abstracte kunst en zijn te herkennen aan hun aangrijpende kleuren en vormen.

De laatste periode van zijn leven heeft de kunstenaar emotioneel grote verliezen geleden; zijn moeder overleed, hij scheidde van zijn vrouw en in 1997 verloor hij zijn dochter, die samen met haar vriend een vliegtuigongeluk in Venezuela niet overleefde. Het verlies van zijn dochter vormde het dieptepunt in zijn leven en zijn etsen uit deze periode reflecteren zijn verwerkingsproces. In zijn boek 'Balans' heeft Kortlang ook over deze verschrikkelijke gebeurtenis geschreven. Vijf jaar nadat zijn eerste boek verscheen, in 2008, overleed hij aan de gevolgen van een hersenbloeding. De Karin Kortlang Stichting, vernoemd naar zijn dochter, heeft als doel om het oeuvre van de kunstenaar te beheren, te presenteren en te publiceren. Zijn werken zijn onder andere in het bezit van het Stedelijk Museum te Amsterdam.

Not Just Another Canvas on the Wall